Şirket Değerlemesi Nasıl Yapılır ?
Şirket değerleme, genel kabul görmüş değerleme esasları olmasına rağmen sübjektivite içeren bir konudur. Ayrıca, değerlemenin alıcı mı yoksa satıcı için mi yapıldığı da değerleme üzerinde etkili olmaktadır. Bu ana çerçeve içinde değerlemenin birkaç yöntemin sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi ile belirlendiğini söylemek mümkündür günümüz pratiğinde.
Geçmiş finnasal ve operasyonel sonuçlar, bugünün dinamikleri değerleme üzerinde çok etkili olmakla birlikte şirketin gelecek potansiyelinin dikkatlice belirlenmesi ve bu potansiyelin de nakit değerliliğinde hesaba katılması gerekir.
Türk iş adamı artık çarpan yöntemi ile değerleme yapmayı öğrendi. Bazen sohbetlerde şirketim şu çarpan ile bu çarpan ile şu kadar ediyor diye hesaplar anlatılıyor. Kabaca bir fikir vermekle beraber, değerleme uzun bir finansal modelleme, iş yapılandırma, yatırım projelerinin gözden geçirilmesi, sermaye-kredi karmasının verimliliğinin projeksiyonu gibi gerçekten çok karmaşık, uzmanlık gerektiren bazı kurumsal finansman konularının ince ince çalışılmasını gerektirir. Bu çapta bir çalışma yapılmadan, yönetimlerin kendi belirledi,kleri değerler üzerinden M&A süreçlerine girdiklerinde hiç bilmedikleri milyon dolarlar eurolar mertebesinde kayıpları olduğunu gördük geçirdiğimiz yıllar boyunca.
Değerleme, geçmişten gelen uzun bir tecrübe ile firma özelinde yapılması gereken detaylı bir çalışmanın ürünü olmadıkça kaybedilenlerin hiç bir zaman farkında olunmamaktadır.